بهترین روشهای سرمایهگذاری در ایران؛ چگونه به سرمایهگذاری موفق تبدیل شویم؟
افزایش درآمد و ثروت، رویای بسیاری از افراد است که برای دستیابی به آن به روشهای مختلفی متوسل میشوند. یکی از بهترین روشها برای افزایش دارایی، سرمایهگذاری است که موفقیت در آن به دانش و شناخت کافی نیاز دارد. در واقع سرمایهگذاری فرآیندی زمانبر است و اصول و مبانی خاص خود را دارد. در این مقاله میتوانید با سرمایهگذاری بیشتر آشنا شوید و استراتژیها و اصول آن را یاد بگیرید.
سرمایهگذاری چیست؟
سرمایهگذاری (Investing) یعنی مقداری پول را برای مدت زمان مشخصی به یک پروژه، شرکت و یا فعالیت معین اختصاص داده و از آن سود کسب کنید؛ در واقع مقدار پولی که در پایان بازه زمانی مشخص به دست میآورید باید از مقدار سرمایهگذاری اولیه شما بیشتر باشد.
پولی که صرف سرمایهگذاری میشود به شیوههای مستقیم و غیرمستقیم برای شما سودآور خواهد بود. بعضی از افراد با استفاده از سرمایه خود، یک کسبوکار راهاندازی میکنند و درآمد آن، سود سرمایهشان است؛ برخی دیگر با سرمایه خود دارایهایی مانند املاک و مستغلات خریده و از اجاره یا افزایش قیمت آن در در بلندمدت، سود کسب میکنند.
در اینجا لازم است تفاوت سرمایهگذاری با پسانداز را توضیح دهیم. شما در پسانداز، بخشی از درآمدتان را کنار میگذارید و به عنوان پشتوانهای برای روز مبادا از آن استفاده میکنید. این در حالی است در سرمایهگذاری با پول خود کار کرده و از این طریق، پول بیشتری به دست میآورید. هرچند کار کردن با سرمایه همیشه منجر به سود نمیشود و گاهی سرمایهگذاری شما ضرر میدهد.
بهترین روشهای سرمایهگذاری در ایران
به طور کلی بورس، زمین و مسکن، خودرو، طلا و ارزهای خارجی محبوبترین روشهای سرمایهگذاری در ایران هستند که در ادامه به آنها میپردازیم:
-
بورس
یکی از رایجترین روشهای سرمایهگذاری در کشورهای توسعهیافته و در حال توسعه، سرمایهگذاری در بورس و خرید و فروش سهام شرکتهاست. این بازار بازدهی بیشتری در مقایسه با سایر بسترهای سرمایهگذاری دارد و همچنین به رشد اقتصادی کشورها کمک زیادی میکند. امکان سرمایهگذاری با پول کم، نقدشوندگی مناسب، قابلیت سرمایهگذاری غیرحضوری، امکان مدیریت کم ریسک و شفافیت اطلاعاتی بالا از جمله ویژگیهایی هستند که موجب محبوبیت سرمایهگذاری در بورس شدهاند.
در صورتی که میخواهید در بورس سرمایهگذاری کنید بهتر است قبل از هر کاری آموزش دیده و با مفاهیمی مانند تحلیل تکنیکال، تحلیل بنیادی، تابلوخوانی، اصول روانشناسی معاملات و تکنیکهای مدیریت سرمایه آشنا شوید. البته در صورتی که میخواهید بدون آشنایی با مفاهیم فوق، سرمایه خود را وارد بورس کنید میتوانید واحدهای صندوقهای سرمایهگذاری را بخرید که در این صورت یک گروه متخصص و باتجربه، دارایی شما را مدیریت مینمایند.
-
زمین و مسکن
سرمایهگذاری در زمین و مسکن به سرمایه چندمیلیاردی نیاز دارد و در نتیجه برای سرمایهگذاری در این بخش باید درآمد بالایی داشته باشید. البته میتوانید ابتدا سرمایه خرد خودتان را در بازارهایی مانند بورس یا طلا وارد کنید که به پول کمتری نیاز دارند و بعد از گذشت چند سال با افزایش سرمایهتان در بخش مسکن سرمایهگذاری نمایید. لازم به ذکر است زمین و مسکن قابلیت نقدشوندگی پایینی دارند و خرید و فروش آنها، بازار شفافی ندارد.
-
طلا
اگر سرمایه خردی دارید، طلا بهترین روش برای سرمایهگذاری است و برخلاف بازار مسکن، سرمایهگذاری در آن با مبالغ کم امکانپذیر است. البته برای سرمایهگذاری در طلا به صورت فیزیکی باید به نکاتی مانند ریسک اصل یا تقلبی بودن و همچنین هزینه نگهداری آن در محلی امن توجه کنید. اگر میخواهید در طلا از طریق بورس سرمایهگذاری کنید هم میتوانید به صورت مستقیم گواهی سکه بخرید و هم میتوانید به سراغ صندوقهای سرمایهگذاری در طلا بروید.
-
ارزهای خارجی
بازار ارز، یکی دیگر از روشهای سرمایهگذاری پرریسک و پرنوسان است که عوامل زیادی مانند روابط خارجی، روابط اقتصادی شامل صادرات و واردات، سیاستهای دولتی و سیاستهای کلی بانک مرکزی در آن تاثیر دارد. از طرف دیگر در برخی شرایط، خرید و فروش ارزهای پر استفاده مانند دلار و یورو با محدودیتهای جدی روبرو میشود و داشتن مقدار زیادی ارز مطابق قانون تخلف محسوب میشود.
-
Automobile manufacturing
برخلاف کشورهای توسعهیافته، خودرو در ایران، یک کالای سرمایهای به شمار میرود. هر چند عواملی مانند محدودیت در خرید خودرو به قیمت مناسب از کارخانه، هزینههای نگهداری و تعمیرات، هزینههای بیمه و عوارض، ریسک پیشرفت تکنولوژی، ابهام نسبت به واردات خودروهای خارجی در آینده و نقدشوندگی کمتر در مقایسه با طلا و سکه باعث میشوند افراد سرمایهگذاری در سایر بازارها را به خرید خودرو ترجیح بدهند.
-
سپردههای بانکی
برخی افراد سپردهگذاری در بانک و دریافت سود بانکی را به عنوان یک سرمایهگذاری مناسب انتخاب میکنند. البته طی سالهای اخیر سود بانکی بسیار کمتر از میزان تورم شده است و به عبارت دیگر سپردههای بانکی در حفظ قدرت خرید و و ارزش پول کارآمد نیستند.
انتخاب بهترین روش برای سرمایهگذاری
برای پیدا کردن روشی مناسب جهت سرمایهگذاری باید به چند معیار اساسی توجه نمایید تا بتوانید بهترین گزینه را براساس اهداف مالی و سطح تحمل ریسک خود انتخاب نمایید:
-
هدف سرمایهگذاری
قبل از اقدام برای سرمایهگذاری باید مشخص کنید، هدف اصلیتان چیست؛ آیا به دنبال سود کوتاهمدت هستید یا اهداف بلندمدتی مانند پسانداز برای دوران بازنشستگی دارید. در واقع هدف شما به تعیین نوع سرمایهگذاری مناسب کمک مینماید.
-
سطح ریسکپذیری
میزان ریسکپذیری، نقش مهمی در انتخاب نوع سرمایهگذاری هر فردی دارد. اغلب سرمایهگذاریهای دارای بازدهی بالاتر، ریسک بیشتری دارند. پس این نکته که تا چد حد حاضر به پذیرش ریسک و احتمال زیان هستید، تاثیر زیادی در تعیین نوع سرمایهگذاری شما دارد.
-
بازدهی
یکی دیگر از مهمترین معیارها برای سنجش عملکرد روشهای سرمایهگذاری، بازدهی است. به عنوان مثال در پنج سال اخیر منتهی به 31 تیر 1403، شاخص کل در 758 درصد، سکه طلا 864 درصد، دلار 384 درصد و اوراق درآمد ثابت 124 درصد بازدهی داشته است. البته بازدهی گذشته تضمینی برای بازدهی آینده نیست و هر بازار متاثر از شرایط خاص خود است.
-
تنوعبخشی
تنوعبخشی، یکی از اصول کلیدی در مدیریت ریسک است و ایجاد سبدی از داراییهای مختلف مانند سهام، طلا، اوراق درآمد ثابت و… میتواند نوسانات کلی سبد را کاهش داده و دارایی شما را در برابر زیانهای احتمالی محافظت کند.
-
شرایط اقتصادی و بازار
تحلیل وضعیت اقتصادی و شاخصهای بازار نیز اهمیت زیادی در انتخاب روشی مناسب برای سرمایهگذاری دارد؛ به عنوان مثال در زمان تورم داراییهایی مانند طلا یا صندوقهای مبتنی بر طلا، گزینه مناسبتری محسوب میشوند. این در حالی است که در دوره رونق بورس، سرمایهگذاری در سهام و صندوقهای سهامی، بازدهی بیشتری دارد.
چگونه سرمایهگذاری را شروع کنیم؟
برای شروع سرمایهگذاری نیازی نیست که سرمایه زیادی داشته باشید و شرایط بازارهای کنونی به گونهای است که با هر مقدار سرمایه میتوانید کار خود را شروع کنید. بسیاری از افراد با سرمایه کم وارد شده و با بینش و مهارت خود، سود مناسبی کسب میکنند. در هر حال برای شروع سرمایهگذاری سه راه در پیش دارید که باید یکی از آنها را انتخاب کنید:
- خودتان سرمایهگذاری کنید
این روش سرمایهگذاری به نام DIY یا خودگردان شناخته میشود و برای اینکه بتوانید خودتان سرمایهتان را مدیریت کنید باید از دانش کافی برخوردار باشید. همچنین لازم است زمان کافی برای مدیریت و تصمیمگیری درباره سرمایهتان داشته باشید و تصمیمهای هیجانی و احساسی نگیرید.
- مدیر سرمایهگذاری داشته باشید
برای مدیریت حرفهای پول خود بهتر است کار را به کاردان بسپارید و یک مدیر سرمایهگذاری داشته باشید. هر چقدر میزان سرمایهتان بیشتر شود، این مسئله اهمیت بیشتری پیدا میکند. مدیران سرمایهگذاری اغلب درصدی از سود را به عنوان کارمزد برمیدارند و در ازای آن، بهترین فرصتهای سرمایهگذاری را شناسایی میکنند، سود حداکثری را کسب مینمایند و مدیریت ریسک انجام میدهند.
- از مشاوران رباتی کمک بگیرید
در حال حاضر برخی افراد به هوش مصنوعی اعتماد کرده و برای سرمایهگذاری خود از هوش مصنوعی کمک میگیرند. مشاوران رباتی با استفاده از الگوریتمها و هوش مصنوعی، اطلاعات مربوط به فرصتهای سرمایهگذاری، ریسکها و شرایط بازار را تحلیل نموده و براساس آنها، بهترین پیشنهادات را به سرمایهگذاران ارائه میدهند.